Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak mevsuk, esnek ve sessiz bir kuruluşda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak cihetıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faziletli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en ilgi etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada lezzet maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır yapmak bâtınindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde bâtıniliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine için oldukça mütenasip ve bâtınilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken ayrıksı bir şahıs bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir değer olduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmedarımaişetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğmedarımaişettirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna dakika ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı değer bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde yaklaşık 6 kamer içinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belli bir dakika içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca ziyade alev bileğmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti uydurmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en kazançlı yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.