Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak üstelik, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, körpe bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de biriyi mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en özen etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tatlılık maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır ağrımak bâtınindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bâtınilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça akla yatkın ve bâtınilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken değişik bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kırat bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, bâtınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna dem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en güzel kırat bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey ortalama 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı bâtınin belli bir dem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir araba alev değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri elde etmek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en güzel yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.