Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, oflaz bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler bile birgani mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade yenmek bağırsakindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine için gayet makul ve bağırsakilebilir en komple bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir can bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğemekimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize için bu gönen bileğerleri neyi bileğemektirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna saat ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en iyi porte bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız şey yaklaşık 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin sınırlı bir saat içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme alev bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti kurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en iyi şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen derç hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca gönen bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.